shopify visitor statistics

De Frozen Charlotte kent haar oorsprong door een artikel dat op 28 december 1843 verscheen in The Rover Newspaper, Maine [USA].

 

Het is het verhaal van de jonge Charlotte die — uit ijdelheid om haar nieuwe jurk aan het voorbijgaand publiek te kunnen laten zien — weigerde zich warm aan te kleden tijdens de winterse reis met de arreslee, die door haar verloofde Charlie werd gemend. Met de slee haalde Charlie z'n geliefde Charlotte op bij haar ouders om naar het Nieuwjaarsbal te gaan in een dorp 20 kilometer verderop. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming bleek zijn lieve Charlotte te zijn bevangen door de ijzige kou; onopgemerkt was ze tijdens de rit overleden. Als een gebroken jongeman sleet Charlie zijn dagen totdat hij uiteindelijk aan een gebroken hart overleed.

 

Dit liefdesverhaal had een grote impact op de burgerij en sprak zeer tot de verbeelding. Zo werd het door Seba Smith [1792-1868] als ballad — 'A Corpse Going To A Ball'— op papier gezet en vervolgens werden er rond 1860 in Japanse en Oost–Duitse porseleinfabrieken Charlotte & Charlie figuurtjes gemodelleerd van bisquit en/of geglazuurd porselein.(1) Eén van die fabrieken stond tussen 1772–1937 in Limbach in de deelstaat Thüringen in de voormalige DDR. Het is ondermeer op dit fabrieksterrein waar de door FrozenCharlotte.nl aangeboden antieke figuurtjes zijn opgegraven.

 

De verkleuringen van het porselein zijn afkomstig van de ijzerertsen in de grond; de beschadigingen aan de Charlottes zijn authentiek. De onder– en achtergrond die bestaat uit versiering als glaskralen, pailletten, bloedkoraal, pareltjes, fluweel en brocaat wordt volledig met de hand vervaardigd in het atelier van kunstenares Jes van der Bijl te Haaren. Daarmee zijn de popjes tot bijzondere kleinnoden getransformeerd en ideaal als geschenkidee (2) bij die gelegenheden waarbij de liefde wordt gevierd.

 

1  De antieke porseleinen Frozen Charlottes werden in de Victoriaanse tijd ondermeer gebruikt in de traditionele Christmas Pudding en als hulpmiddeltje om het water van een te warm kopje thee af te koelen tot drinkbare temperatuur.

 

2  De Charlottes en Charlies van Jes van der Bijl zijn antiek, unica en variëren in grootte, uitvoering en prijs. Afmetingen zijn tussen ca. 4 cm en 15 cm (bewerkt). Prijzen zijn op aanvraag (tussen € 60,- en € 550,-).